Kosttyper

Vegetar

Vegetarer spiser plantebaseret kost som frugt og grønt, korn, bælgfrugter, nødder og frø, med eller uden supplement af mælkeprodukter og/eller æg. Vegetarer spiser hverken kød, fjerkræ, fisk, skaldyr eller biprodukter af slagtning af dyr.

 

Veganer

Veganere spiser plantebaseret kost og søger så vidt muligt at undgå alle former for animalske produkter, herunder kød, fjerkræ, fisk, skaldyr, mælk, æg, læder, pels, uld, honning, samt produkter testet på dyr. Alle veganere er derved også pr. definition vegetarer.   

 

Flexitar

Flexitarer spiser overvejende plantebaseret kost, men kan godt spise kød en gang imellem. Det er dog stadig grøntsagerne, som fylder mest i kosten.

 

Pescetar

Pescetarer spiser plantebaseret kost, som de supplerer med fisk og skaldyr. Derudover spiser pescetarer både mejeriprodukter og æg, men ingen kød.

 

Plantebaseret kost

Plantebaseret kost indeholder hele og uforarbejdede planter såsom, frugt, grøntsager, bælgfrugter, nødder, kerner, frø og fuldkorn. Man kan eventuelt supplere med små mængder af forarbejdede produkter og/eller animalske produkter.

 

Coop Analyse lavede i august 2019 en undersøgelse som viste, at 14 % af danskerne spiser fleksitarisk, vegetarisk eller vegansk. (https://vegetarisk.dk/statistik-om-danmark/)