Planetary Health Diet

Planetary Health Diet er et hold anerkendte forskeres bud på, hvordan en kostsammensætning skal se ud, for at sikre 10
milliarder mennesker sund mad, inden for Parisaftalens grænse på 2°.

Kommissionen, kaldet EAT-Lancet kommissionen, præsenterer en
tallerkenmodel, der udover 50% frugt og grønt, indeholder fuldkorn, planteprotein og umættede
planteolier som de næste primære komponenter. Animalsk protein, mejeriprodukter, stivelsesholdige
grøntsager og sukker tildeles forholdsvis små andele i diæten.

Tallerkenmodel fra eatforum.org

Hvis verdens befolkninger begynder at følge disse retningslinjer, vil der uomtvisteligt ske radikale forandringer i
vores landbrug og fødevaresystemer.

Beregninger fra KU viser, at en implementering på 50-55% af
Planetary Health Diet i den danske befolkning, ville kunne imødekomme de
reduktioner, sektoren har sat sig som mål og at en reduktion i den animalske produktion, samt en
øgning af arealerne til plantebaserede fødevarer, vil være et værdifuldt værktøj i fremtiden for dansk
landbrug.

Såfremt hele verdens befolkning fra 2015 frem til 2050 fulgte Planetary Health Diet, vil der kumulativt kunne lagres 332GtCO2, svarende til de sidste 9 års globale fossile udledninger, hvis det landbrugsland der anvendes til foder, som frigives, restaureres til oprindelige økosystemer.

Hayek, M.N., Harwatt, H., Ripple, W.J., Mueller, N.D. (2020) The Carbon Opportunity Cost of Animal-Sourced Food Production on Land I Nature Sustainability, Vol.4 s.21-24

Prag, A.A., Henriksen, C.B. (2020) Transition from Animal-based to Plant-based food production to
reduce greenhose gas emissions from agriculture – the case of Denmark
I Sustainability 2020, 12, 8228

Willett W., Rockström J., Loken B., Springmann M., Lang T., Vermeulen S., Garnett T., Tilman D.,
DeClerck F., Wood A., Jonell M., Clark M., Gordon L.J., Fanzo J., Hawkes C., Zurayk R., Rivera J.A., De Vries, W., Majele Sibanda L., Afshin A., Chaudhary A., Herrero M., Agustina R., Branca F., Lartey A., Fan S.,
Crona B., Fox E., Bignet V., Troell M., Lindahl T., Singh S., Cornell S.E., Srinath Reddy K., Narain S.,
Nishtar S., Murray C.J.L. (2019) Food in the Anthropocene: the EAT-Lancet Commission on healthy diets
from sustainable food systems
. The Lancet, Vol. 393, Issue 10170, s.447-492