Læserbrev

EU bør støtte plantemælk til skolebørn, så det bliver nemmere at være klimavenlig

EU bør i deres støtte til animalsk skolemælk også inkludere plantemælk. For klimakrisen kræver, at vores spisevaner bliver mere plantebaserede, og derfor bør folkeskolens spisepauser også være det
Adskillige undersøgelser viser, at danskerne er villige til at ændre på deres madvaner til grønnere alternativer. Derfor bør der også fokuseres på et plantebaseret alternativ til den animalske skolemælk, mener Freya Helmersen i dette debatindlæg.
Debat

Netop nu genbehandler EU spørgsmålet om EU-finansieret skolemælksstøtte. Derfor er det oplagt, at støtten også inkluderer plantebaserede drikke. Skolemælksstøttens udformning bør revurderes, og det sociale og bæredygtige ansvar løftes.

Et klimamæssigt argument vægter tungt, da man ved den nuværende udformning af støtten ikke imødekommer vores samfunds klimaproblematikker i både symbolsk og praktisk forstand. I FN’s seneste rapport, IPCC, fremhæves det, at et skift til mere bæredygtige og plantebaserede spisevaner er en af de ændringer, der er nødvendige. Hos forbrugeren ligger et ansvar i de produkter og valg, man tager til hverdag, så selvfølgelig skal forældre og børn have mulighed for at vælge plantemælk til i skolen, så de aktivt inkluderes i den grønne omstilling.

Adskillige undersøgelser både internationalt og nationalt viser også, at borgere er indstillede på og villige til at ændre på deres madvaner til grønnere alternativer, og derfor skal vi også løfte det politiske ansvar, som giver rum til denne omstillingsvillighed.

Derudover skal EU anerkende uddannelsesinstitutionernes sociale autoritet og indflydelse. Skolemælken er fast inventar i klasselokalet på landets skoler, og tusindvis af børn benytter sig af denne ordning gennem deres skoletid. Ved muligheden inkluderes mange børn, som af forskellige årsager (for eksempel medicinske, etiske eller smagsmæssige) har fravalgt den animalske skolemælk.

Det skal være en selvfølge at have et valg på baggrund af lige rettigheder, og det skal ligeledes være nemt at vælge klimavenligt allerede som forældre og barn i folkeskolens spisepauser.

Freya Helmersen, kommunikation og presse, Plantebranchen

Medunderskrivere:

Alex C.D. Pichardt, CEO Micro-Greens

Cecilia McAleavey, Director Sustainable Eating & Public Affairs Oatly

Cees Kuypers, CEO Hanegal

Christian Christensen, CEO Dryk

Frederik Roland Sandby, sektratariatsleder i Klimabevægelsen

Henrik Lund, CEO Naturli' 

Johanne Jelnes, CEO 4BetterLife

Karsten Nielsen, CEO Food from Denmark

Marie-Louise Boisen Lendal, CEO Tænketanken Frej

Mikkel Præst Bælg, forretningsudvikler

Peter B. Olsen Dragsbæk, seniorrådgiver

Sander Sieuwerts, CEO Brannatura

Thomas Erex, kampagnechef i PlanteVækst