Det mener Plantebranchen om

Grønnere offentlige måltider som del af en bæredygtig omstilling

Det er helt centralt, at vi imødekommer den stigende efterspørgsel på plantebaserede måltider, og hos Plantebranchen mener vi derfor, at alle borgere skal have mulighed for at vælge et nærende, plantebaseret måltid hver dag i landets offentlige køkkener.

Plantebranchen støtter op om, at Folketinget ved lov skal vedtage, at alle offentlige køkkener som en fast valgmulighed skal tilbyde et plantebaseret måltid, som er mættende og nærende. Initiativet er relevant ikke kun for vegetarer og veganere – men i lige så høj grad for allergikere og for de, som blot ønsker muligheden for at spise grønnere. Forbrugeren ønsker i højere grad at skære ned på sit indtag af animalske produkter, men er i dag ikke garanteret muligheden for et grønt måltid i de offentlige køkkener – skoler, plejehjem, daginstitutioner, plejecentre osv. 

De gavnlige effekter er flere – både for klima, sundhed, miljø, økonomi og dyrevelfærd. Med 650.000 daglige måltider serveret i offentlige køkkener er køkkenerne unikt positioneret til at støtte omstillingen til en mere plantebaseret kost. Ifølge Klimaraadet (link) kan de offentlige måltider ændre danskernes kost og klimaaftryk ved at bidrage til at normalisere klimavenlig kost. At øge udbuddet af grønne måltider i de offentlige køkkener er et stærkt initiativ, som vil understøtte landet i at indfri klimamålene. Dernæst eksisterer en række samfundsøkonomiske gevinster ved at udbrede et kostmønster i tråd med kostrådene, som vil øge folkesundheden og give markante besparelser på sundhedsområdet. Slutteligt er initiativet centralt i forhold til at styrke hjemmemarkedet for plantebaserede produkter og danne grundlag for nye eksportmuligheder – og dermed et afsætningsfremmende tiltag, som Plantebranchen støtter for at kunne udvikle et langt større hjemme- og eksportmarked end i dag.

Senest opdateret 02.08.2022

Vil du vide mere?

Er du nysgerrig efter at vide, hvad Plantebranchen mener om andre aktuelle emner? Ræk ud til sekretariatet og få svar!