|

Tilbagetrækning af Amendment 171

D. 25 Maj 2021 nåede vi et vigtigt skridt, hen imod ligestillingen af plantebaserede og animalske produkter. EU-parlamentet forkastede Amendment 171, der ville sætte en række restriktioner for markedsføring af plantebaserede drikke, heraf:

At sælge produktet i kartoner, vise billeder af plantedrik på et morgenbord, vise billeder af hvidt skum i en kaffekop, kalde produkterne cremede, sammenligne klimaaftryk med mælk, samt mærkninger af at produktet er et laktosefrit alternativ til mælk.

Siden forslaget kom på bordet d.23 oktober 2020, har vi ugentligt siddet i møder med vores netværk i Bruxelles og arbejdet hårdt på, at disse absurde restriktioner blev forkastet, da det ikke beskytter hverken forbrugere eller erhverv, men blot er unødvendigt bureaukrati, der bremser mulighederne for de enorme økonomiske gevinster, den plantebaserede omstilling af fødevaresektoren medfører.

Vi er også glade for, at mejeriindustrien kan lette deres omlægning og markedsføre deres fantastiske nye plantebaserede produkter, som vi alle elsker at bruge på morgenbordet, i kaffen på jobbet, eller nyder i andre måltidssammenhænge, så vi alle lettere kan følge de nye kostråd. Alle de store fødevareaktører har efterhånden set mulighederne i markedet for plantebaserede drikke og det er vi i Plantebranchen enormt begejstrede for!

Selvom vi jubler i dag, ser vi dog stadig flere udfordringer i ligestillingen, som vi fortsat arbejder på at udbedre:

Fødevarestyrelsen anerkender fortsat ikke, at plantedrikke anvendes som alternativ til mælk og styrelsen kalder dem ’vegetabilske alternativer’, i stedet for f.eks. ’plantedrik’ eller ’plantebaserede drikke’. Derudover er det stadig også ulovligt at kalde plantedrik for ’plantemælk’, eller berige produkterne med visse mineraler. I EU kategoriseres plantebaserede drikke også forskelligt, hvilket besværliggør den fri bevægelighed af disse typer varer.

Vi glæder os til at fejre flere sejre i fremtiden!

Du er måske også interesseret i