Kopi af Oem Klostergaard Faellesspisning Plantebranchen Freya Helmersen 51
|

2023 i fællesspisningens ånd: Grøn mad er ikke en lukket klub

I 2023 har vi siddet til bords med danskerne landet rundt. Hvilken fornøjelse det har været! Det har bestemt været en lærerig rejse for sekretariatet, og vi er meget stolte af resultatet af vores projekt, som bl.a. har undersøgt barrierer og potentiale for plantebaseret mad igennem fællesspisninger. Nu går året på hæld og vi er ligeledes ved at runde projektet af. Læs med her og få et indblik i et projekt centreret omkring fællesspisninger, plantebaseret mad og potentialet af lokal miljøer i den grønne omstilling af vores madkultur!

Spis Planter Sammen – hvad gik det så ud på?

Projektet Til bords med en planteproducent: Spis Planter Sammen tog udgangspunkt i 8 faglige fællesspisninger med det formål at styrke sammenhængskraften mellem forbrugere og fagfolk, herunder at øge forbrugerens vidensniveau om økologiske, plantebaserede fødevarer.

Med projektet ville vi gerne tilskynde fagfolk til at satse på produktion og distribution af disse fødevarer gennem fællesspisningsarrangementerne, for at fremme en grønnere madkultur centreret om de økologiske principper.

Vi vil gerne skabe og dele en stærk fortælling om, at der ikke mangler interesse for det plantebaserede måltid, men der mangler flere lokale fællesskaber, hvor folk kan få erfaring med det økologiske og plantebaserede. Med Spis Planter Sammen kunne man komme bagom fødevarerne ved oplæg fra producenter, diskutere fødevareproduktion og -systemet generelt og skabe nye minder om plantemad.

Resultater, erfaringer og gode minder

Det er en blandet landhandel, hvad vi har fået ud af projektet. Mange snakke og smilt er delt over bordene, men helt konkret har leverancer og mål også lydt på bl.a. otte tema-artikler, en publikation og en kommunikationskampagne på sociale medier, som har nået cirka 300.000 mennesker med relation til fødevarer på forskellig vis.

De otte artikler beskæftiger sig med temaer, som hver især tager udgangspunkt i en fællesspisning og som behandler et emne relateret til grøn mad – det er f.eks. upcycling, madspild og regenerativt landbrug. Gå på opdagelse i artiklerne her, hvor du finder dem alle, hvis du ruller lidt ned.

1702380448162

Kan man engagere dem, som ikke nødvendigvis er det i forvejen?

Ja – det kan man. Grøn mad er ikke en lukket klub.

En af de forventede effekter ved fællesspisningerne har været at få engageret dem, der i forvejen ikke er engageret i det økologiske og plantebaserede, hvilket vi på baggrund af spørgeskemaer omkring gæsternes madvaner, har kunnet konkludere, at vi er nået i mål med. Næsten halvdelen af de spisende kan karakteriseres som alt-spisende.

Projektet oplevede desuden, at forbrugerne i høj grad efterspurgte opskrifter, og en del af de kokke, der har været med til at arrangere spisningerne, er blevet motiveret til at lave mere plantebaseret mad samt inviteret til at afholde et kursus i plantebaseret madlavning.

Idestrup Faellesspisning Freya Helmersen 14

Projektet lever videre

Grønne samtalemiddage eller faglige fællesspisninger? Kært barn har mange navne, og man skulle tro det var planlagt spil, men det er det altså ikke: CONCITO har i skrivende stund lige udgivet en rapport i samarbejde med Københavns Universitet – University of Copenhagen om de sociale drivkræfter og barrierer for klimavenlig kost, hvor ét af deres projekter “Grønne samtalemiddage” ligger i snorlige forlængelse af Plantebranchens fællesspisnings-projekt.

De ser samtalemiddage som et slags social laboratorium, der kan være grobund for nye perspektiver på egne vaner – og potentialt være med til at ændre selvsamme vaner.

Vores projekt og deres rapport går hånd i hånd, og derfor slår vi et slag for, at flere lokale aktører stabler disse fællesspisninger på benene, som ikke kun handler om at give folk konkret erfaring med et plantebaseret måltid, men også støtter op om nye bæredygtige vaner. Dét er der masser af potentiale i.

Har du spørgsmål eller kommentarer vedr. Spis Planter Sammen, så kontakt sekretariatet.

Har du selv en spirende grøn idé i maven? Vi har undervejs noteret tanker i form af en idébank med grønne projekter. Tag et kig!

Du er måske også interesseret i