4 PB Folkemoedet Rikkehmikuta scaled
|

“Hold da op et hyggeligt telt!” – når debatter og måltider møder hinanden, er det forførende

På en solskinsrig klippeø i Østersøen slog vi telt og langborde op sammen med Dansk Vegetarisk Forening og de 199 andre scener, der også deltog i Folkemødet 2023 på Bornholm. I en række artikler vil vi sætte fokus på nogle af de erfaringer, vi gjorde os, da den brede befolkning mødte det plantebaserede. I den første artikel præsenterer vi en helt generel indflyvning til dagene på Folkemødet; hvad synes folk egentlig om et økologisk, plantebaseret måltid?

Fremtidens Plantebaserede Fødevarer, som teltet er kaldt, er dekoreret med lysegrønne efeu, der efter bedste evne skaber et håbefuldt samspil med den hvide teltdug, det lyse træ fra borde og bænke og de høje vaser, som er pyntet med vilde græsser fra området. “Sikke et hyggeligt telt, de har,” er der en forbipasserende, der siger til sin kammerat, og flere er nødt til at stikke hovedet ind for at se, hvad der foregår. 

I de tre dage Folkemødet løber af stablen har Plantebranchen sammen med Dansk Vegetarisk Forening arrangeret debatter, oplæg og fællesspisninger. Aktiviteterne i teltet er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug og har til formål at få flere til at købe, tilberede og spise økologiske plantebaserede fødevarer samt få en større viden om den rolle, som de økologiske og plantebaserede produkter spiller i omstillingen til et mere bæredygtigt fødevaresystem.

Alle dage inviterer vi forbipasserende på et lille måltid mad, 3 gange om dagen, i forbindelse med en debat. Den sidste dag blev rundet af med konceptet “Mad i lange baner”, hvor vi flyttede et af langbordene ud til stien og delte smagsprøver på frokost-pålæg ud til de forbipasserende.

Frokostanretning, chiligryde og to slags dahl 

Hvad serverer man den helt almindelige dansker på et Folkemøde? 

Danskerne elsker deres frokost og rugbrødsmadder, så vi besluttede os for at inspirere dem til at gøre frokosten grønnere og mere økologisk. Måske det ville ende med en udskiftning af den klassiske, brune leverpostej?

På frokosttallerkenen kunne de spisende finde en helt klassisk bønnepostej smurt på et stykke rugbrød. Ved siden af rugbrødsmaden en wrap med hummus på forskellige slags bønner og til at slutte cirklen et stykke knækbrød med en variant af pålægssalat: makrelfri, hønsefri og tunfri. Plantebaseret og økologisk.

Til aftendebatterne bød tallerkenen på en varm og krydret: Grøn dahl, rød dahl og en chiligryde på sorte bønner. Retter med fokus på velsmag og bælgfrugter, en gruppe af fødevarer, som danskerne skal spise meget mere af og have mere erfaring med.

Til de tørstige havde vi sørget for kolde jordbærdrikke, kakao og iskaffe.


Alt er klappet og klart. Jens bliver inviteret op til scenen for at introducere maden, og i deres matchende grønne forklæder begynder medarbejderne fra Plantebranchen at bevæge sig mellem bordene for at levere en tallerken til alle. 

Det er det bedste mad, jeg har fået på Folkemødet!

Gæst i teltet

Flere udtrykker stor begejstring for maden – både frokosttallerkenen og de fyldige gryderetter. En anden fortæller, at maden slet ikke smager som noget, han forbinder med plantebaseret mad, og flere er også henne hos en medarbejder efter debatterne og efterspørge en opskrift eller forhøre sig om, hvor man kan købe produkterne henne. 

Samspillet mellem debat og mad

I alt besøgte 1200 mennesker teltet i de tre dage, vi deltog i Folkemødet, og endnu flere end det, da der også var debatter og oplæg uden servering af mad. For mange var det en ny oplevelse at smage plantebaserede produkter og retter. 

Fra Plantebranchens side har vi set projektet som et afsætningsprojekt, der skulle øge kendskabet til økologiske plantebaserede fødevarer. Ud fra den præmis var der mange positive tilkendegivelser fra folk, der aldrig før har smagt et plantebaseret måltid. De var i alle aldre og i det hele taget med stor forskellighed.

Frederik Madsen, sekretariatschef, plantebranchen

Særligt det med stor forskellighed må siges at gøre sig gældende. Naboerne til Plantebranchens og DVFs telt spændte fra Effective Altruism til kritiske røster fra Velstandspartiet, og vores telt var hyppigt besøgt af begge parter. Selv de mindst engagerede i det plantebaserede kunne ikke holde sig væk fra duften af retterne og den gode stemning.

De forførende smage og mættende aftenmåltider var nøglen til at åbne folks ører for det, der blev debatteret, og al den viden, der cirkulerede på scenen. Måltiderne tiltrak folk til debatten, og for de fleste gjaldt det, at når de havde fået et måltid, blev de siddende for at lytte, indtil debatten var færdig. Programmet var desuden spækket med forskellige vinkler på den grønne omstilling, hvilket gjorde de faglige oplæg i teltet relevant for mange forskellige gæster.

Hukommelse er en sansemæssig oplevelse, der er spredt ud i hjernens mange netværk. Måske informationen gøres mere håndgribelig, når planterne bogstaveligt talt er lige foran os, sanserne vækkes, og vores smagsløg bliver en oplevelse rigere?
Til en anden gang vil det derfor give virkelig god mening at arbejde med at tilpasse spisningen og debatten lidt mere til hinanden for på den måde at forstærke den sansemæssige oplevelse og sammenhængen mellem minder, information og indtryk.

Ligegyldigt hvad er der i hvert fald nu 1200 mennesker, som kan huske tilbage på tekstur, smag, ord, følelser og information, der skabte den helt særlige og forførende stemning på Folkemødet. 

Vi ses næste år!

Vores deltagelse og teltet er med tak støttet af Fonden for Økologisk Landbrug og Hanegal Mikuna, Salling, Nordic Quinoa og Naturli’.

Du er måske også interesseret i