Belgien EU scaled

Plantebranchen i Bruxelles: Hvad skal der ske på internationalt niveau i 2023?

Plantebranchen deltog i National Plant-Based Associations Forum 2023 i Bruxelles i januar. Mødet havde til formål at koordinere og strømline alle de nationale brancheforeningers arbejde i løbet af 2023, samt få en opdatering om policy-processer på udvalgte mærkesager i EU-regi. Det er vigtigt for Plantebranchen at engagere sig i europæiske initiativer, og styrke arbejdet på tværs af landegrænser for at pleje den plantebaserede industris interesser allerbedst – og det har vi heldigvis mulighed for i samarbejde med vores kollegaer i de øvrige EU-lande, som alle arbejder med samme grønne mission!

Helt centralt – hvem, hvad, hvor?

En god håndfuld repræsentanter fra forskellige EU-lande møder op på ENSA’s kontor i Bruxelles nær parlamentet, og resten er med på en storskærm forrest i lokalet. Freya fra Plantebranchens sekretariat er afsted for at repræsentere Danmark. Overordnet set skal der diskuteres og præsenteres 3 centrale punkter fra hver af de nationale brancheforeninger:

  • Er der nyt på policy fronten på nationalt niveau, som vil påvirke den plantebaserede sektor?
  • Hvordan kan vi sammen koordinere en fælles indsats på både EU og nationalt niveau?
  • Hvad er de nationale brancheforeningers prioriteter og mærkesager i 2023?

Efterfølgende havde ENSA og EAPF ordet, hvor der gennemgås opdateringer på en række mærkesager såsom moms-lovgivning, EU school scheme og debatten om forarbejdede fødevarer.

ENSA (European Plant-Based Food Association) og EAPF (European Alliance for Plant-Based Foods) er to organisationer som er en vigtig brik i Plantebranchens internationale arbejde. EAPF er vores primære europæiske samarbejdspartner, og derfor er de også fremhævet under vores kerneværdi indflydelse.

Det kommer de grønne brancheforeninger til at arbejde med i 2023

Mange mærkesager går igen ligegyldig om man er Slovakiet, Frankrig, Spanien eller Danmark; også selvom de forskellige organisationer er på forskellige stadier i etableringen.

F.eks. er Spaniens brancheforening for plantebaserede fødevarer nyeste skud på stammen. De har netop lavet den første landsdækkende forbrugerundersøgelse om plantebaserede fødevarer.

Særligt fokus i landene findes på moms, label-reguleringer, food denominations, future farming visioner, ultra-processeret mad, økologi-barrierer novel food testing, kostråd, offentlig indkøb og foodservice.

Danmark er placeret i front – Plantebranchen bliver lagt mærke til!

Med Fra Foder til Føde rapportens indflydelse, bliver Danmark særligt lagt mærke til i europæisk regi. Plantefonden er nemlig blevet en realitet, og vi er stolte af, at være et forbillede for medlemslande, som aktivt arbejder for Europas grønne fødevaresystem. Der er stor interesse for rapporten, og dens upcoming efterfølger Fra Foder til Føde ||, som er under udarbejdelse.

Hvad så nu – hvad gør Plantebranchen herfra?

Plantebranchen ønsker at engagere sig endnu mere i det europæiske netværk, og derfor var det guld værd at skyde året i gang med inspiration, sparring og indsigt fra EAPF, ENSA og de nationale foreninger. Vi ser masser af potentiale og muligheder, men også udfordringer ift. at arbejde med tunge policy processer og lovgivning, som udfordrer det nuværende fødevaresystem.

Sekretariatet i Plantebranchen er klar på fortsat at løfte sin del, og vi har stor tillid til vores øvrige europæiske kollegaer som hver dag gør et stort stykke arbejde.

Vores indsats for at arbejde på europæisk plan består nu og fremover af…

  • Deltagelse i relevante høringer – f.eks. høringen om et framework for et bæredygtigt fødevaresystem
  • Koordineret indsats om mærkesager (sociale medier og debatindlæg) – f.eks. debatindlægget i Information om skolemælksstøtten
  • Deltagelse og engagement i arbejdsgrupper, møder og webinarer afholdt af EAPF
  • Mere udarbejdet materiale på engelsk til gavn for internationale kollegaer – vi planlægger tilføjelser til hjemmesiden på engelsk samt oversættelse af Fra Foder til Føde
  • Bidrag til internationale medier med vores danske perspektiv
  • Anvendelse af de øvrige brancheforeningers erfaringer, så vi kan inddrage det i vores nationale arbejde – og ligeledes ønsker vi at rapportere tilbage og sparre med de andre endnu mere af samme formål. EAPF arbejder desuden på at samle tool kits til at gribe forskellige mærkesager an!

Øget fokus på europæisk samarbejde

I anledning af vores debatindlæg i Altinget om EU-formandskabet samt dette møde med de andre brancheforeninger, vil vi i løbet af året sætte endnu mere fokus på vores europæiske indsats og på delelementer af det store puslespil, som EU nu engang er. Så følg med på både LinkedIn og Instagram, hvis du er nysgerrig på at høre endnu mere.

Du er måske også interesseret i